Erzincan

Erzincan’da sabırla işlenen sanat(VİDEO HABER)

Erzincan’da kuka ağacının meyvesinden tespih ve takılar üreten Mehmet Aydın, Brezilya’dan gelen bu özel malzemeyi sabırla işleyerek hem geleneksel sanatları yaşatıyor hem de koleksiyonerlerin gözdesi ürünler ortaya koyuyor.

Erzincan’da geleneksel el sanatlarının yaşayan temsilcilerinden Mehmet Aydın, tropikal bölgelerde yetişen kuka ağacının meyvesini işleyerek tespih ve takılar üretiyor. Küçük atölyesinde sabırla çalışan Aydın, hem kültürel mirası yaşatıyor hem de şehre değer katıyor.

Brezilya’dan ithal edilen kuka meyvesi, Mehmet Aydın’ın ellerinde adeta bir sanat eserine dönüşüyor. Erzincan’da tespih işlemeciliğinin tek temsilcisi olan Aydın, yılların verdiği ustalıkla hazırladığı kuka tespihleri değerli taşlarla süsleyerek koleksiyonerlerin ilgisini çekiyor.

Aydın, kuka meyvesini önce dilimleyerek şerit haline getiriyor. Ardından her bir taneyi tornada şekillendiriyor, zımpara ve ciladan geçirdikten sonra bütün parçaları bir araya getirerek tespih haline getiriyor. Mehmet Aydın, mesleği ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Malzememiz kuka, yurtdışından gelir. Anavatanı Brezilya tropikal yerlerden gelir, özkütlesi çok yüksek bir malzeme. Tedarikçileri vardır bunun Türkiye genelinde. Onlar getirirler, biz onlardan alırız. Tanelik olarak gelen olur, imame malzemesi olan kukalar var alıyoruz tedarikçilerden. Biz bunları dilimlere ayırıyoruz, dilimlere ayırdıktan sonra bunlardan şerit çıkarabiliyoruz. Bunlardan imame ve tane çıkarıyoruz. Daha sonra disk haline geliyor bu. Deliğini açıp zımparada köşelerini kırdıktan sonra disk haline getirip istenilen ölçüyü verdikten sonra tesbih haline getiriyoruz. Kuka malzeme Osmanlı’nın son dönemlerinde başlamıştır. Türkiye’nin yurtdışı ile ilişkilerinden dolayı böyle bir malzeme Türkiye’ye geliyor, işte ustalarımız bunu tesbih olarak değerlendirmişler” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu