YAŞAM

Karadeniz’in En Özel Rotaları

Yeşilin binbir tonunu barındıran dağları, tarihe meydan okuyan yapıları ve eşsiz doğa harikalarıyla Karadeniz, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bölge, ziyaretçilerine kültürle doğanın iç içe geçtiği büyülü bir yolculuk sunuyor. İşte Karadeniz’in mutlaka görülmesi gereken 10 eşsiz durağı:

Safranbolu, Karabük

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu, korunmuş binin üzerinde tarihî eviyle adeta bir açık hava müzesi. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini barındıran bu şirin kasaba, tarihî dokusunu bugüne dek büyük ölçüde korumayı başardı.

Güzelcehisar Lav Sütunları, Bartın

Dünyada yalnızca birkaç yerde bulunan lav sütunlarının Türkiye’deki tek adresi Bartın’daki Güzelcehisar. 80 milyon yıl önce oluşan bu doğal yapı, 30 metreyi bulan sütunları ve etkileyici kıyı manzarasıyla büyülüyor.

Sümela Manastırı, Trabzon

Trabzon’un Maçka ilçesinde, sarp kayalıklara inşa edilmiş 1650 yıllık Sümela Manastırı, hem dini hem de kültürel değeriyle öne çıkıyor. 1150 metre yükseklikteki manastır, UNESCO korumasındaki tarihi yapılar arasında.

Zilkale, Rize

Fırtına Deresi Vadisi’nin yamaçlarında yükselen Zilkale, Karadeniz’in Orta Çağ’dan kalma tarihî miraslarından biri. Fotoğraf tutkunları için ideal bir durak olan kale, çevresindeki yerel lezzetler ile de dikkat çekiyor.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Artvin

Doğanın kucağında, sislerle dans eden göllerden biri olan Borçka Karagöl, kamp ve yürüyüş aktiviteleri için ideal. Tabiat parkı, yıl boyunca doğaseverlerin uğrak noktası.

Ilıca Şelalesi, Kastamonu

Pınarbaşı ilçesinin gizli kalmış güzelliği Ilıca Şelalesi, çevresini saran ormanla kartpostallık görüntüler sunuyor. Temiz havası ve doğal yüzme alanlarıyla yaz aylarında serinlemek isteyenler için birebir.

Tomara Şelalesi, Gümüşhane

“40 Gözeler” olarak da bilinen Tomara Şelalesi, etkileyici debisiyle dikkat çekiyor. 25 metrelik yüksekliği ve seyir terasından sunulan manzara ile doğa tutkunları için vazgeçilmez bir adres.

Kümbet Yaylası, Giresun

Giresun’un en gözde yaylalarından biri olan Kümbet Yaylası, 1600 metre rakımda dört mevsim doğa şöleni sunuyor. Temmuz ayında düzenlenen Kültür ve Sanat Festivali ise bölgeye ayrı bir canlılık katıyor.

Bandırma Vapuru, Samsun

19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a taşıyan Bandırma Vapuru, bugün millî mücadele ruhunu yaşatan bir müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Gemideki balmumu heykeller, tarihe adeta canlı tanıklık ettiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu