Bahar aylarının gelmesiyle birlikte doğada bulunan pek çok meyve ve sebze, sağlığımızı destekleyen güçlü bileşenlerle dolu. İşte vücudunuzu besleyen ve sağlığınıza katkı sağlayan, vitamin ve mineral açısından zengin bazı yiyecekler:
ELMA:
C ve E vitamini, folik asit, pektin ve flavonoid bakımından zengin olan elma, bağırsak sağlığını korur, kolesterolü düşürür, kan şekerini düzenler ve vücut direncini artırır. Ayrıca kas ve eklem ağrılarına da iyi gelir.
KABAK:
K ve C vitamini içeren kabak, kemik gelişimine katkı sağlar, kanın pıhtılaşmasını düzenler ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
ARMUT:
Fosfor, kalsiyum ve potasyum bakımından zengin armut, kalp sağlığını destekler, tansiyonu dengeler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
DUT:
Kalsiyum, C ve B vitamini açısından zengin olan dut, idrar söktürücü ve bağırsak çalıştırıcı özellik gösterir.
KİRAZ:
Kalsiyum, fosfor ve C vitamini içeren kiraz, diş çürümelerini önler, vücudun su dengesini sağlar ve idrar söktürücü etkisiyle vücutta biriken toksinleri atar.
ERİK:
A ve C vitamini ile kalsiyumdan zengin erik, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
YENİ DÜNYA (MALTA ERİĞİ):
A vitamini deposu olan yeni dünya, göz sağlığını korur ve büyümeyi destekler.
İNCİR:
Bol posa, kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeren incir, sindirime yardımcı olur, kemik ve diş sağlığını güçlendirir.
ÜZÜM:
Potasyum ve C vitamini deposu olan üzüm, sindirim sistemini destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
HİNDİBA:
Potasyum, folik asit, C, A ve E vitamini içeren hindiba, kansızlığa iyi gelir, bağırsakları çalıştırır ve toksin atıcı özelliğiyle öne çıkar.
ANANAS:
Potasyum, fosfor, demir ve A vitamini içeren ananas, cilt sağlığını iyileştirir, toksin atıcıdır ve bağırsakları düzenler.
HAVUÇ:
A, B, D ve E vitamini kaynağı olan havuç, cilt ve kemik sağlığını destekler, hücre yenilenmesini hızlandırır ve saç dökülmesini önler.
SALATALIK:
A, B ve C vitamini ile fosfor ve selenyum içeren salatalık, güçlü bir antioksidan olup cildi nemlendirir ve sindirimi kolaylaştırır.
ŞALGAM:
C vitamini, potasyum ve magnezyum içeren şalgam, yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur ve antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.
SOYA:
A vitamini, folik asit, doymamış yağ asitleri, demir ve lif içeren soya, kalp sağlığını korur, tansiyonu dengeler ve kanser riskini azaltır.
KUŞBURNU:
A, C, D ve E vitamini açısından zengin kuşburnu, güçlü bir antioksidandır ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.
BROKOLİ:
A, C, E, B1 ve B2 vitamini ile bol miktarda posa içeren brokoli, kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, kanser riskini azaltır ve kansızlıkla mücadele eder.
MARUL:
A, B ve E vitamini içeren marul, sinir sistemi sağlığını destekler, cilt ve saç sağlığında olumlu etkiler sağlar.
SOĞAN:
A, B ve C vitamini ile fosfor ve kükürtten zengin soğan, doğal antibiyotiktir ve bağırsak sağlığını iyileştirir.
SARIMSAK:
A, B, C ve E vitamini içeren sarımsak, yaşlanmayı geciktirir, yüksek tansiyonu düzenler ve damar sağlığını iyileştirir.
KEREVİZ:
A ve E vitamini ile folik asit ve potasyum içeren kereviz, sindirimi kolaylaştırır ve sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkiler yaratır.
KARPUZ:
A ve C vitamini ile fosfor ve potasyum içeren karpuz, böbrek sağlığını korur, toksinleri atar ve vücut sıvı dengesini sağlar.
KAVUN:
A vitamini, potasyum ve folik asit içeren kavun, damar tıkanıklığını engeller, bağırsak sağlığını iyileştirir ve göz sağlığına fayda sağlar.
BRÜKSEL LAHANASI:
C ve B vitamini ile kalsiyum ve demir açısından zengin brüksel lahanası, kalp sağlığını korur ve kansızlıkla mücadele eder.
LAHANA:
Folik asit, A, B ve E vitamini içeren lahana, mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve güçlü bir antioksidan etkisi gösterir.
PAZI:
A ve C vitamini ile folik asit bakımından zengin pazı, demir içeriğiyle kansızlığa iyi gelir ve bağırsak sağlığını destekler.
KARNABAHAR:
Potasyum ve C vitamini içeren karnabahar, kalp hastalıklarının önlenmesinde ve tansiyon düşürmede etkili bir besindir.
YER ELMASI:
İnsülin ve glikoz içeren yer elması, emziren annelerde süt üretimini artırır ve böbrek sağlığını destekler.
PIRASA:
Demir, kalsiyum ve potasyum içeren pırasa, sindirimi kolaylaştırır ve bronş açıcı etkisiyle öne çıkar.
PATATES:
C ve B vitamini ile fosfor ve potasyum bakımından zengin patates, hazımsızlığa iyi gelir ve mide sağlığını korur.
ENGİNAR:
Bol posa içeren enginar, kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve C vitamini içerir. Karaciğer sağlığını korur ve toksin atıcıdır.
TAZE FASULYE:
Folik asit, potasyum, A ve C vitamini açısından zengin olan taze fasulye, kötü kolesterolü düşürür ve bağırsakları düzenler.
AVOKADO:
Potasyum, magnezyum, A ve E vitamini içeren avokado, kabızlık sorununa iyi gelir ve kalın bağırsak sağlığını destekler.
BAMYA:
A, B ve C vitamini içeren bamya, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak sağlığını iyileştirir.
BÖRÜLCE:
Kalsiyum, potasyum, A vitamini ve bol lif içeren börülce, kolesterolü düşürür ve sindirimi iyileştirir.
AYVA:
A, B ve C vitamini içeren ayva, mideyi rahatlatır, ishal sorununa karşı korur ve cilt sağlığını destekler.
BAKLA:
A ve C vitamini içeren bakla, lif açısından zengindir ve kabızlık sorununu giderir. Ayrıca kansere karşı koruyucudur.
ISPANAK:
B ve C vitamini ile magnezyum ve çinkodan zengin ıspanak, cilt sağlığını iyileştirir, sinir sistemini destekler ve göz sağlığına faydalıdır.
MISIR:
Protein, A, B ve C vitamini içeren mısır, damar sertliğine ve kolesterole iyi gelir, böbrek sağlığını destekler.
MUZ:
B6 vitamini ve potasyum bakımından zengin muz, hücre yenilenmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
KAYISI:
A, B ve C vitamini içeren kayısı, kemik gelişimini artırır, cilt sağlığını iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
VİŞNE:
A vitamini ve potasyum açısından zengin vişne, idrar söktürücüdür ve karaciğer sağlığını destekler.
ŞEFTALİ:
C vitamini, potasyum ve posadan zengin şeftali, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
AHUDUDU:
Folik asit, C, E ve A vitamini içeren ahududu, iştah açıcıdır, diş sağlığını destekler ve ateşi düşürür.
DOMATES:
Folik asit, magnezyum, potasyum, B ve A vitamini içeren domates, hücre yenilenmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
PATLICAN:
B1, B2, C ve A vitamini içeren patlıcan, cilt sağlığına faydalıdır ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yapar.
TRABZON HURMASI:
A ve C vitamini ile potasyum açısından zengin Trabzon hurması, ishalı engeller ve göz sağlığını destekler.
PORTAKAL:
C vitamini ve flavonoid bakımından zengin portakal, kansızlığa iyi gelir, kalp sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
NAR:
C vitamini, demir ve potasyum açısından zengin nar, güçlü bir antioksidandır ve kansere karşı koruyucudur.
MANDALİNA:
C ve A vitamini ile potasyum bakımından zengin mandalina, vücut direncini artırır, tansiyonu düşürür ve damar sertliğini engeller.
GREYFURT:
Folik asit, potasyum ve C vitamini içeren greyfurt, hücre yenilenmesinde etkilidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
KİVİ:
C vitamini deposu olan kivi, yaşlanmayı geciktirir, güçlü bir antioksidandır ve alerjiye karşı bağışıklığı artırır.
ÇİLEK:
A, C ve E vitamini ile folik asit içeren çilek, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir, cilt sağlığını iyileştirir ve idrar söktürücü özelliği gösterir.
YEŞİL BİBER:
C vitamini bakımından son derece zengin olan yeşil biber, güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
LİMON:
Yüksek oranda C vitamini içeren limon, iskorpüt hastalığını önler, güçlü bir antioksidandır ve idrar söktürücü etkisiyle vücudu temizler.
MAYDANOZ:
Çok yüksek oranda C vitamini içeren maydanoz, folik asit, A ve E vitamini açısından zengin olup kemik ve diş sağlığına katkı sağlar.
MANGO:
A ve C vitamini bakımından zengin mango, göz ve cilt sağlığını iyileştirir ve kansere karşı koruyucu özellikler taşır.
PEPİNO:
C vitamini, fosfor ve potasyum içeren pepino, eklem romatizması ve kemik gelişimi üzerinde faydalıdır.